erfgoedobject

Winkelhuis in art-decostijl

bouwkundig element
ID
214321
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214321

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in art-decostijl, volgens de bouwaanvraag van 1931 opgetrokken in opdracht van Jan Van Ackeren. Daartoe werd een bestaande woning uit de tweede helft van de 19de eeuw met twee bouwlagen verhoogd. Van Ackeren behield aanvankelijk de winkelpui die hij al in 1920 had laten aanbrengen, maar verving ze in 1932 toch door de huidige, uitgevoerd door de aannemer "Bouwwerken Gebroeders Smits".

De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, telt vier bouwlagen onder een plat dak. In de lijstgevel valt het onderscheidt op tussen de bepleisterde en beschilderde bovenbouw in art-decostijl, en de betegelde, veeleer modernistisch ogende pui. De eerste twee verdiepingen zijn uitgewerkt als oplopende bow-window, waarvan de curve wordt herhaald in de kroonlijst. Typerend zijn het houten schrijnwerk van de korfboogdrielichten, en het radiale art-decopatroon van de fraaie smeedijzeren borstwering die de bekroning vormt. De sobere winkelpui met zijdeur, is bekleed met blauwe tegeltjes, contrasterend afgeboord met gele profieltegeltjes. Waar de bovenverdiepingen uit een voor- en een achterkamer bestaan, neemt de winkel de begane grond in.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1931#39244, 1931#40167, 1920#9469 en 1932#42743.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in art-decostijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214321 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.