Dorpsweide met restant van Duitse batterij

In de dorpsweide ligt een restant van de Duitse batterij van Vlissegem uit de Tweede Wereldoorlog.

De grote weide met onregelmatige vorm strekt zich uit ten zuidoosten, zuiden, westen en ten noordwesten van de kerk omgeven door de witbeschilderde kerkhofmuren. De weide, begraasd door koeien, paalt gedeeltelijk aan de Kloosterstraat en is van de straat afgesloten door betonnen, witbeschilderde hekken. Vanaf de zuidelijke kerkhofmuur loopt door de weide een voetweg naar de Kloosterstraat die het klooster (Kloosterstraat nummer 7) met de kerk verbindt. Deze voetweg staat al aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De tuinen van de huizen van de Warvinge zijn afgescheiden door betonplaten.

Ten zuiden van de kerkhofmuur ligt uit de Tweede Wereldoorlog een restant van een batterij voor kanonnen die langs de Kloosterstraat waren opgesteld. Die batterij bestond uit abri's voor de kanonnen en barakken voor de soldaten. De luitenant vond onderdak bij de nabij gelegen hoeve "RIETHOF" (Kloosterstraat nummer 20). De ruïne uit rode baksteen bestaat uit een halfondergrondse ruimte met vlakke overwelving en een centrale gang uitgevend op kamers.

• Archief Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/00271.
  • CORNILLY J., Monumentaal West-Vlaanderen. Beschermde monumenten en landschappen in de provincie West-Vlaanderen. Deel III: Arrondissementen Brugge, Diksmuide, Oostende en Veurne, Brugge, 2005, p. 75.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Vlissegem een 1000-jarige geschiedenis: van Scamel Weeke tot SunParks De Haan, Beernem, 2006, p. 238.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia