Molenaarswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenaarswoning

Beschrijving

Molenaarswoning op de hoek met de Keydorpstraat bij de (verdwenen) "Dorpsmolen" van Vlissegem. Op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571) en gekopieerd door Pieter Claeissens (1601) staat de dorpsmolen ten noordwesten van de kerk afgebeeld. Deze molen verdwijnt tijdens de 16de of begin 17de eeuw. In 1611 wordt Laurens Meersman de molenaar van een nieuwe windkorenmolen die nu wellicht op de hoek met de Lepelemstraat en de Warvinge wordt opgetrokken. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat de molen op die plaats afgebeeld met ten zuiden ervan het molenhuis. Op een kaart van circa 1800 getekend als houten staakmolen op bakstenen teerlingen. De molen blijft werkzaam tot 1945, wordt circa 1957 ontmanteld en uiteindelijk in 1961 geveld door een hevige storm. Het molenaarshuis blijft tot 1996 bewoond door de weduwe van de laatste molenaar August Maelfeyt. Vanaf 2007 wordt het gerenoveerde huis uitgebaat als restaurant.

Dwars op de straat georiënteerde, lage woning met korte haakse vleugel en lage aanbouw aan straatzijde, mogelijk met 18de-eeuwse kern. Verankerde baksteenbouw met witbeschilderde gevels boven een gepekte plint onder zadeldak met overstekende dakranden (Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen en beluikte vensters.

• Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen Collectie Mestdagh, nummer 1820b: Kaart van een hoeve en gronden te Vlissegem, eigendom van het klooster van de Jacobinessen te Brugge, kopie van circa 1800.
  • BOTERBERGHE R., Geschiedenis van de landelijke parochies Klemskerke-Vlissegem en van de badplaats De Haan, Brugge, 2000, p. 132-136.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Vlissegem een 1000-jarige geschiedenis: van Scamel Weeke tot SunParks De Haan, Beernem, 2006, p. 171-174.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia