Zwinnebeekhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Zwinnebeekhoeve

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve, wordt samen met nummer 5 de Zwinnebeekhoeven genoemd wegens hun ligging nabij de Zwinbeek. Staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) binnen een gedeeltelijk omwald, vierkant perceel aan de westkant afgebakend door de Zwinbeek. Wordt vermeld in een document van 1801. Zelfde configuratie op de Atlas der Buurtwegen (1842) en ongeveer zie huidig.

Gedeeltelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen in bruingele, verankerde baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) toegankelijk via een geasfalteerde oprit. Het erf is deels verhard en bekiezeld en deels omgevormd tot tuin. Woonhuis op L-vormige plattegrond ten zuiden van het erf. Het twee traveeënbrede opkamergedeelte rechts heeft witbepleisterde gevels. Aangepaste muuropeningen, oorspronkelijke deuropening met geblokte omlijsting in gesinterde baksteen. Aanpalende stalling heringericht als woning en met aangepaste muuropeningen. Ten oosten van het erf een schuur met dubbel wagenhuis, de traveeën zijn afgescheiden door steunberen. Gedeeltelijk witbepleisterde gevel, rechthoekige en segmentboogvormige poortopeningen. Voorts bedrijfsgebouwen zonder specifieke kenmerken. Rechts van het erf bevindt zich een boomgaard.

• MONTEYNE G., VANDAELE R., Vlissegem een 1000-jarige geschiedenis: van Scamel Weeke tot SunParks De Haan, Beernem, 2006, p. 208-209.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia