Hoeve Het Riethof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Het Riethof

Beschrijving

Hoeve langs de weg gelegen "HET RIETHOF" zie geschilderd opschrift boven de deur, en volgens jaarankers op de zijgevel daterend van "1780". Op de Ferrariskaart (1770-1778) staan hier drie volumes gegroepeerd rond het erf, gelegen binnen een omhaagd perceel. Op vroeg-19de-eeuwse kaarten en de Atlas der Buurtwegen (1842) afgebeeld in U-vormige opstelling met enkele losstaande bijgebouwen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt in de directe omgeving door de Duitsers de batterij van Vlissegem aangelegd (zie Warvinge en Kloosterstraat) en er ook een aantal soldaten gehuisvest, de luitenant resideerde in het Riethof.

In zijn huidige toestand met verbouwd woonhuis en recentere landgebouwen. Hoeve met losse bestanddelen rond een deels bekiezeld, deels begraasd erf. Boerenhuis van twee bouwlagen met twee parallelle volumes ten westen van en dwars op het erf georiënteerd onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Witbepleisterde en verankerde baksteenbouw boven een grijze plint. Erfgevel met twee puntgevels met imitatievoegen en hoekkettingen. Rechthoekige muuropeningen, deels aangepast. Deur met bewaard schrijnwerk en bovenlicht met verticale roedeverdeling. Straatgevel met opkamer, rechthoekige venster met bewaard schrijnwerk en grote roedeverdeling, twee kleine rechthoekige venstertjes onder de dakrand. Tegen het huis links een aanleunend wagenhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde baksteen met witbeschilderde gevels boven een grijze plint

• Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plattegronden Watering Blankenberge, nummer 1331: Kaart van een hofstede gelegen te Vlissegem, in de watering van Blankenberge, in het bezit van Andries Pypers, 19de eeuw.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plattegronden Watering Blankenberge, nummer 1333: Kaart van landen gelegen te Vlissegem in de watering van Blankenberge, in het bezit van Maximiliaan della Faille, 19de eeuw.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Vlissegem een 1000-jarige geschiedenis: van Scamel Weeke tot SunParks De Haan, Beernem, 2006, p. 238-239.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia