Villa Blondinette en Prima Vera

Beschrijving

Vrijstaande koppelwoning gelegen in een kleine, omhaagde tuin op de hoek met de Monicastraat, "Villa Blondinette" (nummer 10) en "PRIMA VERA" (nummer 12, zie plaatje op het tuinhek). Volgens kadastergegevens circa 1923 als buitenverblijf gebouwd in opdracht van de bouwkundige Amandus Janssens en de geneesheer Joseph De Schuyter, beiden afkomstig uit Gent.

Bruine baksteenbouw met witbeschilderde bovenbouw (bij nummer 10 ook de begane grond) onder schilddak (mechanische pannen) en geprofileerd bakstenen, omlopend kordon tussen de beide bouwlagen. De driezijdige erker van nummer 10 is zie een oude foto van latere datum. Rondbogige deuren in een geprofileerde bakstenen omlijsting met sluitsteen en met buitentrapje. Rechthoekige vensters met luiken, ook op de verdieping. Het schrijnwerk, onder andere bij de deuren en de vensters met grote roedeverdeling is grotendeels bewaard. Ronde oculus in de zijgevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1923/11.
  • SAELENS W., VANDENBERGHE E., Archiefbeelden De Haan Deel II, Stroud (Groot-Britannië), 2002, p. 83.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia