Eclectisch winkelhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch winkelhuis

Beschrijving

Dit eclectische winkelhuis werd gebouwd rond 1907 in opdracht van slager Charles Van Meerbeeck-Hendrickx, die zelf de winkel op het gelijkvloers zou uitbaten. Hij vroeg architect Jules Bilmeyer het ontwerp te maken. Het oeuvre van deze architect is zeer heterogeen en zeer kleurrijk, met een groot aantal eclectische woonhuizen in Antwerpen, bijvoorbeeld in de wijk Zurenborg. Hij realiseerde daarenboven ook een groot aantal religieuze gebouwen, onder meer de neoromaanse voorganger van de huidige Sint-Walburgiskerk in de Volkstraat.

Het winkelpand past volledig in het straatbeeld van de Volkstraat, dat getypeerd wordt door relatief hoge panden met een kleurrijke lijstgevel. Dit pand telt vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Het wit-gele bakstenen parement is verlevendigd door zwarte bakstenen friezen en natuurstenen banden. Klassieke indeling van de gevel, bestaande uit houten kroonlijst op modillons, kordonlijsten, hardstenen plint. Op de begane grond een houten winkelpui, met centraal een breed winkelvenster geflankeerd door twee deuren: één voor de winkel (links) en één als toegang tot de gang met trappenhuis naar de bovenliggende appartementen (rechts). Bovengevel met segmentbogige vensteropeningen met rollaag en sluitsteen op de tweede en derde bouwlaag en rondboogvensters boven. De plattegrond kent de klassieke indeling met een enfilade van kamers met een flankerende gang met trappenhuis. In de kelderverdieping was het werkhuis van de beenhouwer ondergebracht voor het "rooken, zouten en koken van vleesch".

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1907 # 134.

Auteurs: Cornelis, Fien; Hooft, Elise