Begraafplaats

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begraafplaats

Beschrijving

Begraafplaats op de hoek met de Brugsesteenweg, hier liggen ook enkele "Commonwealth war graves". Aangelegd in 1929-1930 ter vervanging van het kerkhof dat rond de kerk van Wenduine wordt ontmanteld.

Op rechthoekige plattegrond, deels ommuurd (oranje baksteen) en omhaagd. Centrale toegang met brede rondboogpoort geflankeerd door twee kleinere rondboogpoortjes en in een kwartboog aansluitende muren geritmeerd door vierkante pijlers. Gebruik van witsteen (simili?) voor de bekroning van het poortgebouw onder ezelsrug en de dekplaten van muren en pijlers. Aansluitende muren in een hoek van 90° geritmeerd door pilasters en onder bakstenen ezelsrug.

Een centraal, bekiezeld pad leidt naar de calvarie met een eenvoudig houten en zwart beschilderd kruis. Vóór de calvarie een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van beide wereldoorlogen. Links en rechts van het pad bevinden zich de graven waaronder enkele grafzerken in neogotiek of art deco. In het rechtervak staan vooraan de zeventien "Commonwealth war graves" van soldaten, gesneuveld in 1940 tijdens de terugtrekking uit Duinkerke. Achteraan staat een rij graven van oudstrijders uit de Eerste Wereldoorlog. In het linkervak bevindt zich het columbarium.

• MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 62, p. 74.
  • ww2museums (laatst geraadpleegd op 13.04.2012).

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia