erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis of meergezinswoning

bouwkundig element
ID
214220
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214220

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis of meergezinswoning in eclectische stijl vermoedelijke opgetrokken omstreeks 1912. Het pand, waarvan geen bouwdossier werd teruggevonden, is een vrij gaaf voorbeeld van het eenvoudige type rijhuis van vóór de Eerste Wereldoorlog, dat in dit gedeelte van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt" mee het straatbeeld uitmaakt. Daarbij is het onderdeel van van een homogeen bouwblok dat uit negen van dergelijke panden bestaat.

Met een gevelbreedte van drie traveeën telt de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen). De lijstgevel onderscheidt zich door een typisch parement uit gele baksteen, met contrasterende speklagen en ontlastingsbogen in antracietkleurige baksteen, natuurstenen dorpels, hoekblokken en een balkon, en een arduinen plint. Symmetrisch van compositie en afgewerkt met een klassiek hoofdgestel, legt het balkon met smeedijzeren leuning de klemtoon op de middenas. Opvallend is het verspringende ritme en de gevarieerde boogvorm van de muuropeningen, die op de eerste verdieping tot een drielicht zijn gegroepeerd. Tegelpaneeltjes sieren het hoofdgestel, met een kroonlijst op consoles. Het schrijnwerk van de deur en vensters is vernieuwd.

De plattegrond beantwoordt vermoedelijk aan de klassieke typologie van het burgerhuis, waarbij het salon en de eetkamer worden geflankeerd door de inkomhal, het trappenhuis en de keuken.


Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch burgerhuis of meergezinswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214220 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.