Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl, gebouwd door Eduard Van Biesen, naar een ontwerp van architect Guillaume Peeters uit 1913. Het gebouw is een gaaf voorbeeld van het eenvoudige type burgerhuis van vóór de Eerste Wereldoorlog, dat in dit gedeelte van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt" mee het straatbeeld uitmaakt. Daarbij is het onderdeel van een homogeen bouwblok dat uit negen van dergelijke huizen bestaat.

Aannemer Van Biesen, die in 1911 verderop in de Kruishofstraat zijn kantoren en ateliers had gevestigd, was vóór de Eerste Wereldoorlog als bouwpromotor bijzonder actief in deze wijk. Behalve meerdere burgerhuizen van dit type in de Kruishofstraat, de Berkenlaan en de Eglantieraan, bouwde hij nog twee beeldbepalende horecagelegenheden met een strategische hoekinplanting. Voor het ontwerp van zijn bouwprojecten deed hij zowel beroep op Peeters als op de architect Edmond Lauwens.

Met een gevelbreedte van drie traveeën telt de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen). De lijstgevel onderscheidt zich door een typisch parement uit gele baksteen, met contrasterende speklagen en ontlastingsbogen in antracietkleurige baksteen, natuurstenen dorpels, hoekblokken en een balkon, en een arduinen plint. Symmetrisch van compositie en geleed door de puilijst en het klassieke hoofdgestel, legt een balkon met gietijzeren leuning de klemtoon op de middenas. Een discrete art-nouveau-invloed blijkt uit het profiel van de lekdrempels met spuwer, en de polychrome sgraffitopaneeltjes met gestileerde bloemenranken. Deze laatste zijn toe te schrijven aan de Brusselse sgraffitokunstenaar Paul Cauchie. Vrij goed bewaard in de borstwering van de eerste verdieping, zijn deze van de fries nagenoeg volledig vervaagd. Het houten schrijnwerk van de deur en vensters is slechts gedeeltelijk bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat. Op de begane grond worden salon en eetkamer geflankeerd door de inkomhal, het trappenhuis en de keuken. De bovenverdiepingen omvatten een voorkamer over de volledige breedte, een tweede kamer parallel met de trap, en een achterkamertje.