erfgoedobject

Gedenkteken Alphonse Lange

bouwkundig element
ID
214211
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214211

Juridische gevolgen

Beschrijving

Monument als gedenksteen voor Alphonse Lange (1865-1897), opgesteld in het Park Lange. Volgens opschrift gerealiseerd in "1898" door beeldhouwer "HIPP. LE ROY" en ter nagedachtenis aan luitenant Lange die tijdens gevechten in Congo met Arabische slavenhandelaars op 15 oktober 1893 gewond geraakt. Hij wordt bevelhebber over verschillende Congolese posten en tot kapitein benoemd. Ziek door buikloop zoekt hij genezing in Wenduine waar hij in 1897 overlijdt. Zijn vrienden richten in 1898 op het kerkhof van Wenduine een gedenksteen op. Met de verwijdering van het kerkhof circa 1930 wordt het beeld overgedragen aan de gemeente, het gedenkteken krijgt een plaats in het Park Lange. Door werkzaamheden geraakt het monument beschadigd en wordt niet helemaal in de oorspronkelijke staat heropgebouwd.

Stèle en sokkel in ruw gehouwen blokken grijze natuursteen met bovenaan een bronzen bekleding waarin een buste van een militair. Meerdere (deels verdwenen) opschriften over het leven van Alphonse Lange.

  • LEPEER L., Vin Dune an de Zee, Wenduine, 1974, p. 247-250.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het gedenkteken voor Alphonse Lange stond oorspronkelijk opgesteld in het Park Lange aan de Leopold II-laan. Door de heraanleg van het park werd het monument verplaatst naar de begraafplaats van Wenduine.

  • Informatie verkregen tijdens op het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in West-Vlaanderen (2024).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Begraafplaats


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gedenkteken Alphonse Lange [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214211 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.