Café ontworpen door Leopold Brion

Beschrijving

Rijhuis in 1912 ontworpen door architect Leopold Brion (Wenduine) als "woonhuis dienstig voor café". De winkelpui is van recentere datum, een oude foto toont de oorspronkelijke toestand van de begane grond met imitatievoegen, een deur en twee vensters. In de jaren 1930 in gebruik als postkantoor, in 1935 verhuist de post naar het nieuwe gemeentehuis op de Markt. Nu opnieuw uitgebaat als café.

Baksteenbouw van drie bouwlagen en twee traveeën onder schilddak (mechanische pannen). Bepleisterde en grijsbeschilderde neoclassicistische gevel met cordons en doorlopende banden. Segmentboogvormige muuropeningen met witbeschilderde geprofileerde en vlakke omlijstingen en geprofileerde druiplijsten op de eerste verdieping. Bij laatst genoemde doorlopend balkon met recente, metalen balustrade.

• Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen Wenduine, 1912.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 167.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia