Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

L-vormig hoekhuis met oudere kern, in zijn huidige vorm echter opklimmend tot circa 1889; dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, oorspronkelijk met verhoogde begane grond, onder afgewolfd zadeldak (leien).

Gedecapeerde bakstenen voorgevel met ankers, waarvan verhoudingen en cachet totaal teloor gingen door de verhoging van het straatniveau (gedrongen begane grond; vroegere plint en arduinen steektrap zijn verdwenen). Rechthoekige, oorspronkelijk beluikte vensters, heden met rolluikkasten; spiegelboogdeur met middenkalf en bovenlicht, in geprofileerde arduinen omlijsting met licht gebogen waterlijst naar 18de-eeuws patroon; omlopende houten kroonlijst op modillons.

Beschilderde bakstenen zijgevel met ankers, rechthoekige bovenvenster met duimen van vroeger luik en bepleisterde daklijst. Achtergevels met rechthoekige, oorspronkelijk beluikte muuropeningen, één halve maan- en één rondboogvenster en deur met bewaarde steektrap (oorspronkelijk niveau).

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Sint-Amands, schetsen, 1889/8.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle