Chalet Les Chardons

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Chalet Les Chardons

Beschrijving

Chalet met beeldbepalende ligging op een duin, "Les Chardons", uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Voormalig rusthuis van de Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen, ten westen van het preventorium "Georges Born", nu het "Zeepreventorium De Branding" (zie Koninklijke Baan, straatinleiding). Een tweede chalet aan de straat is verdwenen. Volgens een liggingsplan van 1947 bevonden zich in het achterliggende duinengebied een zestal bijhorende 'kazerneeringswoonstjes'.

Rode baksteenbouw van twee bouwlagen met dwars geplaatste lagere vleugel onder zadeldaken (mechanische pannen) met overstekende dakranden op houten consoles. Pseudovakwerk op de gehele bovenbouw, rechthoekige muuropeningen.

Ruime tuin met gazon waarin een ronde, bakstenen waterput met ophangsysteem onder zadeldakje en houten bebording.

• Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen Wenduine.
  • MOUTON R., WAUTERS B., Archiefbeelden Wenduine, Stroud (Groot-Britannië), 2004, p. 72.