Burgerhuis in art-nouveaustijl

Beschrijving

Burgerhuis in sobere art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van Adolf Smet, naar een ontwerp door architect Edmond Lauwens uit 1912. Het gebouw behoort tot het vroege oeuvre van de architect, wiens loopbaan omstreeks 1910 van start lijkt te zijn gegaan. In vergelijking met andere van zijn realisaties uit de periode vóór de Eerste Wereldoorlog, die zich onderscheiden door een uitbundiger art-nouveaukarakter, is de woning Smet veeleer conventioneel van aard. Typisch voor deze wijk, ontwierp Lauwens hier meerdere van dergelijke burgerhuizen en het hotel-restaurant "Au Rond Royal" op de hoek van de Eglantierlaan en de Varenlaan.

Met een gevelbreedte van drie traveeën telt de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen). De lijstgevel, die aan een regelmatig compositieschema beantwoordt, heeft een verzorgd parement uit geel baksteenmetselwerk in halfsteens en kruisverband, met speklagen, hoekblokken er dorpels in natuursteen, en een plint in arduin. De gedrukte korfboogopeningen zijn voorzien van een entablement op de begane grond, en een typisch geprofileerde lekdrempel met spuwer op de bovenverdiepingen, al of niet met onderdorpel. Een korfboogfries en een kroonlijst tussen postamenten vormen het hoofdgestel, dat oorspronkelijk versierd was met decoratieve beugels en topstukken uit smeedijzer. Typisch art nouveau zijn de sgraffitopaneeltjes met bloemenranken en een meeuw in grisaille op de borstwering van de bovenste verdieping en in het hoofdgestel. Deze zijn toe te schrijven aan de Brusselse sgraffitokunstenaar Paul Cauchie. Het houten schrijnwerk van de deur en vensters is bewaard.

Volgens de bouwplannen volgt de plattegrond de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat. Op de begane grond wordt de suite van salon, eetkamer, veranda met bovenlicht en overdekt terras, geflankeerd door de inkom, het trappenhuis en de keuken. De bovenverdiepingen omvatten een voorkamer over de volledige breedte en een achterkamer, met aansluitend het sanitair.