erfgoedobject

Twee woningen met handelsgelijkvloers

bouwkundig element
ID
214167
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214167

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samenstel van twee eclectische woningen, rond 1905 gebouwd voor graanhandelaar A. Van Gansbergh-Stoops naar ontwerp van architect Louis Hendrikx. Het bouwdossier noteert dat het gaat om "twee huizen waarvan het gelijkvloers zal benuttigd worden als magazijn & bureel". Nog steeds is de begane grond in gebruik als handelsruimte, anno 2012 voor een groothandel in groeten en fruit.

Twee enkelhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De woningen hebben klassiek opgebouwde lijstgevels, voorzien van houten kroonlijst op klossen en hardstenen plint. Het materiaalgebruik van het parement echter is typisch voor het begin van de 20ste eeuw: gele baksteen met stucdecoratie van mascarons en guirlandes, sierankers en gietijzeren lateien met rozetvormige bevestigingsbouten. De bovengevels van beide huizen zijn uitgewerkt als pilastergevels. Rechthoekige muuropeningen onder entablementen en met bewaard schrijnwerk. De begane grond van nummer 34 is ingedeeld met een deur en twee vensters; nummer 36 had oorspronkelijk een deur- en een brede poortopening, maar werd volledig opengewerkt.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1905 # 162.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Twee woningen met handelsgelijkvloers [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214167 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.