Klooster en verpleegsterschool Sint-Elizabeth

Beschrijving

Op aanvraag van rector Ladeuze werd de verzorging van de patiënten van de nieuwe Sint-Rafaëlklinieken toevertrouwd aan de zusters van Liefde van Jezus en Maria uit Gent. Het klooster met verpleegstersschool werd in 1932 gebouwd naar de plannen van de Gentse architect Léon De Braekeleir. Het complex bestaat uit een hoofdgebouw op de rooilijn ter hoogte van de Biezenstraat en een zuidelijke dwarsvleugel, zodat een ruime binnenkoer werd gevormd met het Kankerinstituut en de afdeling heelkunde.

De verpleegsterschool is een merkwaardig voorbeeld van 20ste-eeuwse religieuze architectuur, getypeerd door grote puntgevels, steile hoge daken en brede vensterpartijen. De straatgevel wordt gedomineerd door de puntgevel van het middenrisaliet. De erkeruitbouw met langwerpige vensters boven de centrale toegang maakt deel uit van de kapel op de eerste verdieping. Binnenin is de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven. Die wordt gekenmerkt door de scheiding van de circulatie en de gemeenschappelijke ruimtes voor verpleegstersschool en kloostergemeenschap. De verdiepingen zijn veelal gestructureerd door een middengang met kleurrijke cementtegels. Vooral de binnenaankleding van de straatvleugel bestaat uit enkele interessante elementen. De vestibule wordt verfraaid door een kleurrijke tegelvloer en een bijpassende lambrisering met verschillende marmertinten (grijs, rood, geel, beige). De wit marmeren steektrap naar de hal is vervat tussen lage afgeronde muurtjes bezet met marmer. De vergaderzaal op de gelijkvloerse verdieping bewaart oorspronkelijke verwarmings- en ingebouwde wandkasten. De trap in de hoek van de straat- en de zijvleugel is afgewerkt met zwart marmeren treden, gekleurde tegels op de overlopen en een geprofileerde houten handlijst op de trapleuning. Gecanneleerde pilasters in reliëf verfraaien de wanden van het trappenhuis.

De kloosterkapel op de eerste verdieping van de straatvleugel is een rechthoekige ruimte met tweezijdige apsis en een oksaal aan beide laterale uiteinden. De vloer is in parket; het plafond is opgedeeld in vijf rechthoekig verdiepte velden. Van het oorspronkelijke meubilair bleven stoelen, de biechtstoel en het rechthoekig altaar met zuiltjes in rood marmer bewaard. De vensters van de straatgevel en de apsis bevatten figuratieve glas-in-loodramen. In het linkse drielicht van de apsis is Christus afgebeeld, geflankeerd door Johannes de Doper en Jozef; in het rechtse drielicht Maria op de maansikkel geflankeerd oor Anna en Elizabeth. In de hoge rechthoekige ramen aan weerszijden van de apsis zijn Vincentius a Paolo, Sint-Bernardus en de aartsengelen Gabriel en Raphaël afgebeeld. Op de glasramen van de aartsengelen is de naam van de glazenier vermeld: "CAMILLE CANTON DEFON GENT".

• UYTTERHOEVEN R. 2000: Nostalgia Lovaniensis (Rik Uytterhoeven vertelt in prentkaarten), Leuven, 56-59.

Auteurs: Debacker, Inge