Auditorium Heelkunde

Beschrijving

Tussen de vleugel van de heelkunde in het noorden (1929, architect Lucien Spéder) en het Pathologisch Instituut aan de Minderbroedersstraat in het zuiden bevindt zich het in 1933 gebouwde auditorium voor heelkunde. Het auditorium telt twee bouwlagen op een half ondergrondse kelderverdieping. De halfronde oostgevel is een sobere, art-deco-getinte baksteenbouw. Licht verheven pilasters scheiden de traveeën; tussen de bouwlagen lopen banden in grijze natuursteen. De kelderverdieping wordt verlicht door gekoppelde vensters, de gelijkvloerse verdieping door grote enkele rechthoekige vensters. De tweede bouwlaag bevat per travee vijf smalle blindnissen met keperbogen. De verluchtingsluiken in de centrale nissen geven uit op een technische ruimte boven het auditorium.

Binnen in het U-vormige auditorium zijn de oorspronkelijke banken en schrijftafels bewaard gebleven. De wanden en het plafond zijn vernieuwd.

• Stadsarchief Leuven, Kapucijnenvoer Sint-Rafaël, doos 1913-1935: BV 9-11-1929 (heelkunde), BV 4-4-1933 (auditorium heelkunde).

Auteurs: Debonne, Vincent