erfgoedobject

Burgerhuizen

bouwkundig element
ID
214137
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214137

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Twee burgerhuizen als voorbeelden van de bebouwing uit de eerste helft van de 19de-eeuw langs de Ninoofsesteenweg. Nummer 529 is gedateerd door middel van een hardsteen naast de deur met inscriptie "IVLD/ 1825". Nummer 527 werd geregistreerd op het kadaster in 1837. Nummer 531 behoorde vermoedelijk ook tot de bebouwing van rond 1825, maar werd mogelijk afgesplitst van nummer 529 en aangepast aan de muuropeningen (?).

Twee gelijkaardige breedhuizen van drie en vier traveeën en twee bouwlagen, nummer 527 onder pannen schilddak en nummer 529 onder een kunstleien zadeldak. Gecementeerde laat-classicistisch getinte lijstgevels (nummer 527 wit geschilderd), met rechthoekige oorspronkelijk beluikte muuropeningen met hardstenen dorpels. Rechthoekige deuren met bovenlicht in een vlakke hardstenen omlijsten bekroond met een kroonlijst. De uiterst rechtse travee van nummer 27 heeft heden een garagepoort en groot rechthoekig venster, dit zijn waarschijnlijk latere aanpassingen ten opzichte van de oorspronkelijke gevelindeling.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling V (Itterbeek), 1837/1.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214137 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.