Woonhuis en magazijn

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonhuis en magazijn

Beschrijving

In 1896 dient apotheker Jozef Bollansée, gevestigd in de Kasteelpleinstraat 24, een bouwaanvraag in voor het optrekken van een magazijn op het aansluitende, achterliggende perceel in de Verbondstraat. Aan straatzijde heeft het magazijn een gevel van één travee en drie bouwlagen onder zadeldak, met een lijstgevel in rode baksteen met ornamenten uit de neo-Vlaamse renaissance. Twee jaar later laat Bollansée links van dit pand een woning bouwen in aansluitende stijl, zodat het de indruk heeft een dubbelhuis te zijn. De vrij grote, rijk versierde woning, valt op in de straat en was op die manier een visitekaartje voor de zaak van de apotheker.

Het gebouw telt drie traveeën en drie bouwlagen onder leien mansardedak. De lijstgevel heeft een parement van rode baksteen en is versierd met neo-Vlaamse renaissance-ornamenten in witte natuursteen onder meer rolwerkcartouches, diamantkoppen en wortelmotieven. De smalle centrale deurtravee is geaccentueerd door een balkon en door een ronde bekroning met dakvenster in bak- en natuursteen. De flankerende bredere traveeën worden met een kleiner, maar gelijkaardig uitgewerkt dakvenster bekroond, met elkaar verbonden door een natuurstenen kroonlijst. Op de verdiepingen, segmentbogige vensteropeningen met rollaag. Op de begane grond rechthoekige poort, deur en venster, gevat onder een hardstenen puilijst; poort en venster met ijzeren latei. Schrijnwerk overal vervangen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1896 # 261, 1898 # 892.