Huis Hallez

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Hallez

Beschrijving

Voormalige woning van de mandenmakersfamilie Hallez. Typische woning voor notabele ingezetene, van zeven traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien), vermoedelijk opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw; aan oostzijde recente, loodrecht gelegen uitbouw van twee traveeën.

Bepleisterde, beschilderde gevels met rechthoekige muuropeningen en duimen van voormalige luiken; in de hoek, beglaasde houten deur met smeedijzerwerk en bovenlicht, voorafgegaan door luifel. Westelijke zijpuntgevel met halfronde uitbouw (van spiltrap?). Blinde achtergevel met muurankers.

Grote tuin aan noord- en oostzijde omgeven door smeedijzeren hekken met op de hoek, achtzijdig paviljoentje onder tentdak van circa 1912.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Sint-Amands, schetsen, 1912/17.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle