Neoclassicistisch hoekpand

Beschrijving

Op de hoek van de Kasteelpleinstraat en de Begijnenvest is een opvallende, lage neoclassicistische stadswoning aanwezig. Het is een voorbeeld van een woning met oudere, wellicht pre-19de-eeuwse kern, die we op het Zuid enkel vinden in de straten die de grens vormen tussen de oude stad en deze rond 1875 aangelegde nieuwe verkaveling. Het hoekpand werd samen met het rond 1910 verhoogde huis in de Begijnenvest nummer 1 opgetrokken volgens een bouwaanvraag van 1846 in opdracht van weduwe Herckmans. In dat bouwdossier wordt een vergunning gevraagd om "faire reconstruire les façades de ces maisons". De geveltekening geeft drie woningen weer van twee bouwlagen onder pannen zadeldak en in totaal drie (Kasteelpleinstraat) + acht (Begijnenvest) traveeën. De geveltekening en de aanvraag laten zien dat het de bedoeling is om de gevelopbouw van de naastgelegen woningen van Herckmans in de Kasteelpleinstraat te imiteren. Deze woningen op de huidige nummers 61-65 zijn ondertussen aangepast en met een verdieping verhoogd; de oudere kern is daarbij wellicht nog bewaard.

Hoekpand met bepleisterde en beschilderd lijstgevels, streng geritmeerd door de eenvoudige kroonlijst, de kordonlijst daaronder en door de doorlopende onderdorpels van de bovenvensters. Tussen kroonlijst en kordon, in elke travee een verdiept muurveld. Lage hardstenen plint, rechthoekige muuropeningen met eigentijds schrijnwerk, namelijk T-vensters. Blinde vensters op de verdieping, in de derde travee in de Kasteelpleinstraat en in de derde en zesde travee van de Begijnenvest. De rondbogige garagepoort in de gevel aan de Kasteelpleinstraat is een latere toevoeging.

Het pand in de Begijnenvest nummer 1 telt twee traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak. De verhoging van de oorspronkelijke gevel, waarbij op de tweede bouwlaag een gevelbrede houten erker wordt aangebracht, dateert van 1910 in opdracht van weduwe Stasse. De plattegrond die is bijgevoegd laat zien, dat het om een woning gaat met op elke bouwlaag één kamer, met tegen de achtergevel een trap parallel met de straat, die in 1910 door een wenteltrap wordt vervangen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1846 # 55, 1910 # 214, 1910 # 714.