Neoclassicistisch hoekpand

Beschrijving

Typerend voor het Zuid zijn de neoclassicistische hoekpanden met winkel- of horecagelijkvloers en appartementen op de verdiepingen. Op de Amerikalei werden een aantal grote, fraaie voorbeelden gebouwd, die met hun statige architectuur de centrale plaats van deze straat in de verkaveling van het Zuid weergeven. Het hoekpand met de Kasteelpleinstraat, op de grens met de oude stad, werd gebouwd rond 1877 voor rekening van de heer Philippart naar ontwerp van J. Le Roij. Het is één van de vroegste panden die gerealiseerd werden op het Zuid, waar de nieuwe percelen pas in 1875 werden geopend en de verkoop en bouw vrij traag op gang kwamen.

Het hoekpand telt vier bouwlagen onder zadeldak en zes traveeën in de Amerikalei + één afgeschuinde hoektravee + twee traveeën in de Kasteelpleinstraat. Aansluitend in de Kasteelpleinstraat een winkelpand met dezelfde kroonlijsthoogte maar iets smallere traveeën. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels zijn opgebouwd en afgewerkt volgens de standaard van die tijd: houten kroonlijsten op klossen, hardstenen plinten, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, regelmatig geplaatste, rechthoekige muuropeningen die op de verdiepingen in een omlijsting zijn gevat, imitatievoegen op de begane grond, een balkon bij het deurvenster in de afgeschuinde hoektravee. De strakke ritmering van de gevels gebeurt vooral door de detaillering van de vensteromlijstingen op de verdiepingen, een aspect dat bij het pand in de Amerikalei is vervlakt. Op de begane grond kreeg het hoekpand oorspronkelijk een winkel- of cafédeur in de afgeschuinde hoek en een winkelpui in de Kasteelstraat 68. In de andere traveeën deuren naar de appartementen en vensters. De begane grond werd overal gewijzigd. De winkelpui op nummer 68 is vermeldenswaard, omdat ze een gaaf bewaard ontwerp is uit 1924 van de gebroeders Lommaert, getypeerd door het gedeelde bovenlicht en de afgeschuinde hoek.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1877 # 555, 1924 # 19625.