Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis gebouwd rond 1901 voor rekening van Jos Candael. Het straatbeeld van de Karel Rogierstraat wordt bepaald door een afwisseling van witgeschilderde bepleisterde parementen met gevels die van een kleurrijk, geel baksteenparement zijn voorzien. Deze woning heeft tevens blinde versierde boogvelden op de tweede bouwlaag en mozaïekpanelen in het fries. Behalve dit veelkleurig materiaalgebruik dat verwijst naar het eclecticisme, is de woning opgebouwd volgens het klassieke, conventionele systeem dat overal op het Zuid terug komt. Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder leien mansardedak met centraal dakvenster met driehoekig fronton en twee oeils-de-boeuf. Houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen, risaliterend uitgewerkte centrale travee, balustrades op de tweede bouwlaag.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 1694.