Eclectisch winkelhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch winkelhuis

Beschrijving

Architect Peter Wittocx ontwierp in 1901 deze opvallende, eclectische woning met smidse voor J.T. Jansen. Het straatbeeld van de Karel Rogierstraat wordt bepaald door een afwisseling van witgeschilderde bepleisterde parementen met gevels die van een kleurrijk, geel baksteenparement zijn voorzien. Deze woning is het duidelijkste voorbeeld van eclectische inbreng in de straat; jammer genoeg zijn schrijnwerk en originele opbouw van het gelijkvloers niet gerespecteerd.

Winkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; nadruk op de brede centrale travee. Geel bakstenen parement, houten kroonlijst op sierlijke, fantasierijk uitgewerkte modillons, gebruik van hardsteen voor de plint, voor een kordon, voor de onderdorpels en omlijstingen van de muuropeningen. Origineel uitgewerkte begane grond, bestaande uit rond- en korfbogige muuropeningen in een gekoppelde, fraai geprofileerde omlijsting waarin Wittocx zijn signatuur aanbracht. Oorspronkelijk was het een centraal etalagevenster, geflankeerd door een smalle deur links en een bredere deur rechts. Op de eerste verdieping zijn de rechthoekige muuropeningen in een hardstenen omlijsting met entablement gevat, het balkon is weggenomen. Op de bovenverdieping rondboogvensters in hardstenen omlijsting, met accent op het centrale venster.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 1111.

Aanvullende informatie

De aanpassing van het gelijkvloers is gebeurd in functie van de herbestemming van het pand tot protestantse kerk. Het pand werd in 1919 aangekocht door de Belgian Gospel Mission (nu Vianova). Het gelijkvloers werd in twee fases omgebouwd tot kerkzaal, namelijk in 1919/1920 en in 1973.

• Informatie verkregen van Aaldert Prins, consulent Evadoc binnen KADOC voor het protestants-evangelisch erfgoed, maart 2020.