erfgoedobject

Neoclassicistische meergezinswoning

bouwkundig element
ID
214063
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214063

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze neoclassicistische meergezinswoning werd rond 1898 gerealiseerd door aannemer van openbare werken C.J. Brusselairs. Deze investeerder was eind 19de eeuw actief op het Zuid, en gaf met talrijke bouwaanvragen de Paleisstraat mee vorm. Meestal werkte hij voor de ontwerpen samen met een architect. Deze bouwaanvraag echter is niet gesigneerd en is dus mogelijk een eigen ontwerp.

Het betreft een neoclassicistische meergezinswoning met de standaard afmetingen, opbouw en afwerking die het Zuid zo typeren: enkelhuis van drie bouwlagen en drie verdiepingen onder zadeldak, bepleisterde en beschilderde lijstgevel met kroonlijst op klossen en modillons, hardstenen plint, kordons en doorlopende onderdorpels, rechthoekige muuropeningen, imitatiebossage op begane grond, nadruk op middentravee door risaliet en balkon. Verzorgde decoratie met plantenslingers in paneeltjes en fraai uitgewerkte modillons en consoles.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 1235.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische meergezinswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214063 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.