Pakhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pakhuis

Beschrijving

Typisch voor de Gijzelaarsstraat is de heterogene bebouwing waarbij woningen afgewisseld worden met bedrijfsgebouwen. Dit pakhuis werd rond 1900 gebouwd als magazijn met stalling voor rekening van en ontworpen door aannemer J. Beirens, wonende in de Cuylitsstraat 96. Het is een rode baksteenbouw van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (nok haaks op de straat). De topgevel is een typisch kenmerk van de opslagplaatsen op het Zuid. Rode bakstenen topgevel met natuurstenen topstuk; hardstenen plint. Gevel geritmeerd door doorlopende onderdorpels en speklagen. Op het gelijkvloers rechthoekige venster- en poortopening onder ijzeren latei; venster met diefijzers. Op tweede bouwlaag getoogde muuropeningen met centraal een laaddeur. Ook op zolderverdieping een laaddeur, maar rondbogig, geflankeerd door later ingebrachte kleine vensters.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 931.