Woning naar ontwerp van J. Hendrickx en Y. Stevens

Beschrijving

Vrijstaande woning in naoorlogs modernisme, achterin en schuin ingeplant op een beboomd perceel met geasfalteerde oprit aan de straatzijde. Volgens opschrift op de hekpijler gaat het om een woning naar ontwerp van architecten Hendrickx en Stevens uit 1958. Uit een aanvraag voor het bijbouwen van een conciergerie in 1965 blijkt dat dit de architecten Jean Hendrickx en Yves Stevens zijn. Opdrachtgevers voor de verbouwing en mogelijk ook van de oorspronkelijke woning zijn de heer en mevrouw Robert Hus. In 1967 wordt de woning aan de achterzijde uitgebreid volgens plannen van Jean Hendrickx.

De woning, ontworpen voor een Brussels uitgever met een gezin van '3 tot 6' kinderen, werd gepubliceerd in La Maison en in Architecture 59. De artikels, met vergelijkbare inhoud, vermelden de medewerking van Albert Bontridder en van het studiebureau F. Charlier. De plannen van de woning worden getoond en beschreven. Een langgerekte portiek aan de noordzijde vormt een beschutte passage die van het afgescheiden, lagere volume aan de straatzijde met de twee garages en de fietsenberging, naar de ingang in het hoofdvolume achteraan leidt.

De inkomhal is ruim en luchtig opgevat, met een beglaasde koepel en een open helicoïdale trap in teak. De hal kan via een beweegbaar scherm toegevoegd worden aan de living annex eetkamer aan de zuidzijde en geeft verder toegang tot het bureau van de bouwheer, in een afzonderlijk bouwblokje aan de noordoostzijde. De living annex eetkamer (waarvan de metalen haard 'une note très plastique' genoemd wordt) en de speelkamer op de benedenverdieping van het hoofdvolume zijn volledig gericht op het zuiden. De keuken met wasruimte loopt over de hele breedte van de woning, van noord naar zuid. De zuidgevel is eenvoudig geritmeerd en maximaal beglaasd.

Op de verdieping zijn aan deze kant 5 slaapkamers van gelijke afmeting ondergebracht, drie voor de kinderen, één voor de ouders en één logeerkamer. De drie kinderkamers beschikken ieder over een afzonderlijk 'cabinet de toilette', de zuidoostelijk gelegen ouderslaapkamer vormde een suite met badkamer en toilet. Opmerkelijk is verder een noordoostelijk aangebouwde schermgevel, die het terras achter de woning mee beschut.

Strak, industrieel aandoend pand opgebouwd uit twee ten opzichte van elkaar verschoven balkvormige volumes. Witbeschilderde baksteenbouw van één tot twee bouwlagen onder licht hellende platte daken met tegengestelde hellingshoek. Aan de straatzijde (noordgevel) beperkt aantal functioneel ingeplante, verdiepte rechthoekige muuropeningen, een aantal betralied, op de verdieping één voorzien van een later toegevoegde brandladder. Het vooruitgeschoven, lager gelegen volume van één bouwlaag aan de straatzijde, waarin de dubbele garage is ondergebracht, heeft een overkragend dak steunend op slanke metalen kolommen, dat een overdekte portiek vormt naar de ingang in het hoofdvolume.

Omhaagde voortuin met opvallend traliehek aan de linkerzijde, pivoterend op een vrij hoge slanke mast.

De woning is momenteel voorzien van zonnepanelen en een eveneens later toegevoegde, vrij robuuste schoorsteen.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen 196514 van 05.02.1965 en 196720 van 17.02.1967.
  • S.N. : Villa à Rhode-St-Genèse. Architectes: Hendrickx et Stevens, La Maison, 19.4, 130-131.
  • S.N. : Villa à Rhode-Saint-Genèse. Architectes: Hendrickx et Stevens, Architecture 59, 29, 260-261.

Auteurs: De Houwer, Veerle