Kapel ommegang Zeven Smarten van Maria

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ommegangkapel

Beschrijving

De kapel maakt deel uit van de ommegang van Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten die een wijde boog maakt rond het dorp. Tot deze ommegang behoren de zeven kapellen in de Noordooststraat (nummers 2, 5, 6), de Noordweststraat (nummers 7, 8, 10) en de Reningesteenweg (zonder nummer). Deze ommegangkapellen werden opgericht in 1922. Volgens de volksoverlevering zou een legende, wat eerder zeldzaam is, aan de oorsprong liggen van deze ommegangkapellen. Op een dag zou de brevierende pastoor op zijn wandeling een ontmoeting hebben gehad met een man die hem vierkant uitlachte. Zonder aanleiding bleef de man plots als verlamd aan de grond genageld. Hoe hij zich ook inspande, verdergaan bleek onmogelijk. De pastoor kreeg medelijden en hielp hem met een gebed te "bevrijden". In werkelijkheid werd deze ommegang gerealiseerd door toedoen van de plaatselijke pastoor Aloïs Tommelein ter herdenking van de gesneuvelden en slachtoffers in de Eerste Wereldoorlog.

• DEGRANDE V. 2008: Waar men gaat langs Vlaamse wegen… Statistische en volkshistorische synthese van de weg- en veldkapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 71, 142, 153, 168, 239.

Auteurs: Becuwe, Frank