Gedenksteen Slag der Zilveren Helmen

Beschrijving

Monument voor het 5de Regiment Lansiers op de hoek met de Lanciersstraat. Op deze locatie brak dit regiment de stormaanval van de Duitse ruiterij. Hier was tot 1924 een kleine begraafplaats van 16 gesneuvelde Belgische militairen. Deze begraafplaats werd hierna overgebracht naar de Belgische militaire begraafplaats in de Liniestraat. De gedenksteen zou dateren van 1934.

Het monument bestaat uit een dikke hardstenen gedenkplaat met geschilderde Belgische vlag en gebeitelde tekst in het Nederlands en het Frans. Langs beide zijden een vlaggenmast.

• VAN DEN BROECK D. 2006: Op stap langs historische slagvelden, 20 lusvormige wandelingen, Dicht bij huis gidsen, Tielt, 80.
  • VAN DEN HOVE P. 2014: Halen, 12 augustus 1914. Een vergeten strijd in een vergeten landschap?, M&L Monumenten, Landschappen en Archeologie 33, 5, 6-27.

Auteurs: Verwinnen, Katrien