Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Op de hoek van de Geroytstraat en de Stroobantsstraat gelegen gesloten hoeve met 19de-eeuws uitzicht, echter met oudere kern. Reeds bebouwing weergegeven op de Ferrariskaart. Op het primitief kadasterplan van 1832 weergegeven met grosso modo hetzelfde grondplan als tegenwoordig, echter open aan de straatzijde. De schuur wordt kadastraal geregistreerd in 1856, wanneer ze een ouder volume vervangt. Het grondplan van de hoeve wordt gesloten door de bouw van een lage stal aan de straatzijde, geregistreerd in 1964. Overigens oorspronkelijk niet op een hoek gelegen, de Stroobantsstraat werd later aangelegd. Naar het noorden toe uitkijkend over de vallei van de IJsse met Huldenberg.

Geheel van witgeschilderde (behalve de schuur) bakstenen gebouwen op gepikte plint, in een rechthoek geschikt rond een gekasseid erf. Ten noorden het woonhuis, ten oosten toegangspoort en opslagplaats (?), ten zuiden lage stallen (circa 1964), ten westen de schuur (circa 1856). Alles onder zadeldaken met Vlaamse pannen, de schuur vernieuwde dakbedekking (mechanische pannen). De stal is afgedekt met een lessenaarsdak (Vlaamse pannen).

Het woonhuis telt anderhalve bouwlaag. In de noordgevel rechthoekige vensters onder vernieuwde houten lateien. Een zandstenen rondboogdeur met trapeziumvormige sluitsteen en met imposten wijst mogelijk op een 17de- of 18de-eeuwse kern. Tweebeukige langssschuur van vijf traveeën, rechthoekige poort onder houten latei, bakstenen gedrukte ontlastingsboog.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Huldenberg, Afdeling 1, 1856/4, 1964/9.

Auteurs: Thomas, Hans