Villa Van Assche

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Van Assche

Beschrijving

Villa kadastraal geregistreerd in 1919 op naam van Van Assche-Baeckelmans, gelegen in omringende beboomde tuin, van de straat gescheiden door sierlijk ijzeren hekwerk op blauwe hardstenen sokkel. Bakstenen hekpijlers met blauwe hardstenen top.

Eclectisch onderkelderd breedhuis met cottage- en neorenaissance-invloeden, drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (kunstleien). Gevarieerd uitgewerkte gecombineerde gevel, linkertravee als puntgevel uitgewerkt, rechtertravee lijstgevel met dakvenster met puntgevel. Gekarakteriseerd door cottage-elementen (houten regelwerk) gecombineerd met neorenaissance decoratie (lauriertakken, diamantkoppen, gegroefde consoles, guirlandes… Opvallend gevarieerd coloriet met combinatie van blauwe hardsteen, zandsteen en gecementeerde gevelvlakken met roodgeschilderde schijnvoegen. Blauwe hardstenen onderbouw met uitstekende ruwe stenen. Linkertravee met driezijdige erker over twee bouwlagen, balkonnetje met balusters op de eerste verdieping, erker bekroond door balkon met gietijzeren borstwering. Bekroning met puntgevel voorzien van houten regelwerk.

Rechthoekige en rondbogige vensters in de eerste twee traveeën, meestal blauwe hardstenen latei. Ontlastingsbogen in zand- en blauwe hardsteen, diamantkopvormige sluitsteen, waterlijst met gestrekte uiteinden. Rechthoekige deur onder blauwe hardstenen latei en ontlastingsboog zoals bij de vensters, de verhoogde begane grond is toegankelijk via een blauwe hardstenen gebogen steektrap. De derde travee is voorzien van grote drieledige rechthoekige vensters, op de eerste verdieping met afgeronde bovenhoeken met blauwe hardstenen balkon voorzien van zandstenen balusters. Deze travee wordt bekroond door een puntgeveldakvenster met rechthoekig venster (afgeronde bovenhoeken), boven het venster waaiermotief. Hier eveneens blauwe hardstenen balkon met zandstenen balusters. Bewaard verzorgd houten schrijnwerk met opvallende bol beglaasde bovenlichten.

Achteraan éénlaagse aanbouw met glazen open veranda met sierlijke ijzeren roedeverdeling. Interieur met bewaarde binnendeuren, haarden met spiegels,…

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Londerzeel, Afdeling 1, 1919/19.

Auteurs: Thomas, Hans