Villa in cottagestijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa in cottagestijl

Beschrijving

Imposante interbellumvilla met verwijzingen naar de cottagestijl. Kadastraal geregistreerd in 1930, samen met een bijgebouw op een nu verkaveld groot perceel.

Baksteenbouw op vierkante plattegrond, twee bouwlagen onder gecombineerd schild- en mansardedak (mechanische pannen), beraapte sokkel. De hoeken zijn telkens uitgewerkt als twee verdiepingen hoge erkers (in zuidelijke hoek : inkom). Tussen deze hoekerkers zijn de lijstgevels hoger, met dakvenster in mansardedak ingewerkt.

Gevels verlevendigd door gecementeerde ornamentering: muurbanden, pseudovakwerk, vensteromlijsting. Erkers eveneens geaccentueerd door cementering. De straatgevel (zuidoostelijke gevel) heeft op de verdieping een balkon met erboven afdakje ondersteund door houten schoorstukken. Rechthoekige en rondboogvensters, meestal in vlak gecementeerde omlijstingen. Bewaard schrijnwerk. Gevels bekroond door houten kroonlijst met consoles.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Wezembeek-Oppem, Afdeling 2, Sectie D, 1930/27.

Auteurs: Thomas, Hans