Meisjesschool en klooster

Beschrijving

Vrije meisjesschool met klooster van de zusters Annunciaten, gebouwd in 1891 (kadastraal geregistreerd in 1892). Neogotisch gebouw met verscheidene 20ste-eeuwse uitbreidingen. In 1913 werd een bijkomend lokaal geregistreerd, in 1925 werd de school opnieuw met twee klaslokalen uitgebreid en kreeg het klooster een kapel. In 1928 kwam er een verdieping op de drie bestaande klaslokalen. Na de Tweede Wereldoorlog ging de expansie verder. In 1946 werd de op de hoek van de Louis Marcelisstraat en Gergelstraat gelegen huis en tuin aangekocht en omgevormd tot klaslokalen. Op dit terrein werd in 1965 een nieuw modern gebouw opgetrokken voor de sinds 1960 tot familiale beroepsschool omgevormde school ("Sancta Maria-instituut"). Heden kleuterschool en lagere school, sinds 1976 wijkafdelingen van het Heilig Hartcollege. De beroepsafdeling werd stopgezet in 1982.

Gebouwengeheel bestaande uit de oorspronkelijke school met klooster ten noorden, U-vormig rond een kleine speelplaats geschikt die ten zuiden wordt afgesloten door een grote uitbreiding parallel met de Louis Marcelisstraat. Achterin, ten westen en niet zichtbaar vanop de straat, bevindt zich nog een schoolvleugel met speelplaats.

Kloostergebouw gelegen tegen de Louis Marcelisstraat. Onderkelderd bakstenen breedhuis in sobere neogotiek, daterend van 1891. Drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak met aandaken, top- en schouderstukken. Lijstgevel op met schijnvoegen gecementeerde plint. Muurbanden, hoekkettingen en vensteraflijningen in gesinterde baksteen. Centrale risalietvormende travee bekroond met topgevel. Vensters en deur in Brugse traveeën met verwerking van (gedrukte) spitsbogen. Rechthoekige vensters, op het gelijkvloers in hardstenen kruisvensters gevat. Gevel afgelijnd door baksteenfries.

Dwars tegen het kloostergebouw geplaatste bakstenen klaslokaal van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), gelijktijdig met het klooster geregistreerd (1892). Volgens Caluwaerts verhoogd (vermoedelijk quasi herbouwd) in 1928. Grote steekboogvormige vensters met blauwe hardstenen lekdrempels, bewaard houten schrijnwerk, centraal rechthoekige deur tussen twee steunberen. In de hoek tussen de het klooster en deze vleugel de kapel, in dezelfde stijl als en parallel met het hoofdgebouw, resultaat van een verbouwing van 1925 (zie bouwnaad).

Haaks op deze vleugel werd in 1913 een klaslokaal van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met twee zijtrapgevels gebouwd. Voorts grosso modo hetzelfde uitzicht als de hierboven beschreven vleugel, volgens Caluwaerts eveneens verhoogd in 1928.

Ten westen en schuin ten opzichte van de hierboven beschreven gebouwen georiënteerde vleugel van negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Oorspronkelijk één verdieping, in 1928 verhoogd. Grote steekbogige vensters met blauwe hardstenen lekdrempels.

Ten zuiden uitbreiding van twee bouwlagen onder plat dak, vleugel parallel aan de Louis Marcelisstraat, daterend van 1965.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Wezembeek-Oppem, Afdeling 1, Sectie B, 1892/1, 1913/6, 1925/7.
  • CALUWAERTS, Roger. 1982 : Tentoonstelling Wezembeek-Oppem. Het anker 1.2, 12.
  • CALUWAERTS, Roger. 1992 : Wezembeek-Oppem. Van boerendorp tot woongemeente. Nieuwkerken-Waas, 447-454.

Auteurs: Thomas, Hans