Eclectische villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectische villa

Beschrijving

Centraal in de Dorpsstraat van Stabroek, ten noorden van de parochiekerk Sint-Catharina, zijn op nummers 59, 63 en 65 drie eclectische villa's uit het eerste kwart van de 20ste eeuw te vinden. Alle drie werden ze gebouwd in opdracht van plaatselijke eigenaars die met deze opvallende eclectische woningen in het dorpscentrum hun status konden uitdrukken.

De villa op nummer 63 werd rond 1912 gebouwd voor rekening van Auguste Van der Molen, een boomkweker uit Stabroek. Hiervoor werd een woning uit 1878 afgebroken; het lange, achterliggende bijgebouw werd behouden.

De villa is gelegen vlakbij de straat, in een omhaagde tuin. Het betreft een rode baksteenbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien gemansardeerd schilddak. Lijstgevels met natuurstenen kordons en hardstenen plint; de omlopende houten kroonlijst is aan de straatgevel centraal met een fronton bekroond, nu achter PVC verstopt.

Voorgevel met regelmatig geplaatste, rechthoekige vensteropeningen met natuurstenen omlijsting en doorlopende waterlijsten op de verdieping. Centraal balkon met leuning in fijn uitgewerkt ijzerwerk. Hoewel de straatgevel met een dubbelhuisopbouw als voorgevel is uitgewerkt, bevindt de toegangsdeur zich in de rechter zijgevel; aan de linkerzijgevel is een lage aanbouw gebouwd onder leien bedaking. Toegangsdeur in fraaie natuurstenen omlijsting. Schrijnwerk van de vensters is vervangen.

• Archief van het kadaster provincie Antwerpen, Stabroek, Afdeling 1, 207: 1912/30; 209: art. 1040.