Eclectische villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectische villa

Beschrijving

Centraal in de Dorpsstraat van Stabroek, ten noorden van de parochiekerk Sint-Catharina, zijn op nummers 59, 63 en 65 drie eclectische villa's uit het eerste kwart van de 20ste eeuw te vinden. Alle drie werden ze gebouwd in opdracht van plaatselijke eigenaars die met deze opvallende woningen in het dorpscentrum hun status konden uitdrukken.

Nummer 59 is een villa met opvallende, torenvormige inkompartij, opgetrokken rond 1923 door de Stabroekse koopman Victor Jan Antoon Van de Poel. Voor de bouw van de woning werden twee naast elkaar gelegen midden-19de-eeuwse dorpswoningen afgebroken. De woning werd tegen de rechterrand van het perceel gebouwd, met links en achter een zeer ruime, beboomde tuin. De voorgevel van de woning is gericht op de links van de woning gelegen voortuin; tegen de blinde achtergevel werd in 1978-79 en 1982 een lagere school gebouwd naar ontwerp van Fons Mertens (nummer 61).

Rode baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder leien schilddak met vorstkam. De westelijke gevel, gericht op de naastgelegen tuin, is uitgewerkt als voorgevel. De centrale inkompartij is torenvormig uitgewerkt, met voorportaal toegankelijk tussen hardstenen zuilen, waarop een brede erker rust, bekroond met een boven de kroonlijst uitstekende zolderkamer met leien torenspits met vorstkam. Aan straatzijde een gelijkaardig opgebouwde driezijdige erker onder leien spits. Aan noordzijde, uitkijkend op de ruime achtertuin, een lage veelzijdige uitbouw als theepaviljoen. Regelmatig geplaatste, rechthoekige muuropeningen met hardstenen boven- en onderdorpels; schrijnwerk is vervangen. Eenvoudig, klassiek interieur, inkompartij en achterliggende traphal met mozaïekvloer.

• Archief van het kadaster provincie Antwerpen, Stabroek, Afdeling 1, 207: 1923/5; 209: art. 1170.