Rijwoningen ontworpen door G. Traets

Beschrijving

Langs de Boomsesteenweg in Wilrijk, ter hoogte van het viaduct dat boven de bebouwing uitsteekt, is een rij interbellumwoningen bewaard. Deze rij valt op tussen de verder voornamelijk uit grote handelscomplexen bestaande bebouwing langs deze steenweg. De nummers 598-602 zijn drie gelijkaardige woningen in sobere modernistische stijl, ontworpen door architect G. Traets rond 1935. De woningen nummers 598 en 600 werden in één bouwaanvraag ingediend op 1 juli 1935, voor rekening van de kinderen Bessems, die in de naastgelegen woning op nummer 596 woonden. Op dezelfde dag wordt ook de bouwaanvraag voor de woning op nummer 602 ingediend, voor rekening van L. De Wulf uit Antwerpen. De woning op nummer 598 werd in 2010-2011 zwaar aangepast; oorspronkelijk had de woning een gelijkaardige façade als nummer 600, maar met brede poort op de begane grond.

De drie woningen zijn enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder platte bedaking. De lijstgevels hebben een parement van rode baksteen dat verlevendigd wordt door zwarte keramiektegels voor de aflijning van de bovenvensters en voor de plint en door groene tegels die het inkomportaal en het ronde bovenvenster van nummer 600 accentueren. Behalve dit materiaalgebruik getuigt ook de strakke opbouw van de gevel van de modernistische stijlkeuze, met horizontale vensterregisters en delen van de gevel die licht uitspringen, bij nummer 602 uitgewerkt als een erker. In de plint van de woningen is een tegel ingewerkt met de naam van de architect "G. TRAETS BOUWMEESTER".

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 238 # 2792 (598-600), 238 # 4283 (602).