Burgerhuizen ontworpen door H. Franck

Beschrijving

De art-decowoningen in de Hof ter Schriecklaan nummers 43 en 45 zijn ontworpen door de architecten vader en zoon Henri en Leopold Franck, respectievelijk in 1934 en 1928. Opdrachtgever van nummer 43, waarvan de werken van start gingen op 28 mei 1934, was de heer C. Bechtoldt. Opdrachtgever van nummer 45, gesigneerd H. Franck & Zoon, waarvan de werken van start gingen op 4 mei 1928, was de heer Guillaume.

Beide woningen zijn typerend voor de bebouwing in de Hof ter Schriecklaan en omliggende straten. De wijk tussen de ring, Grote Steenweg en Koninklijke Baan werd in 1911 onteigend en in de jaren 1920 verkaveld. De bebouwing is homogeen en bestaat uit interbellum burgerhuizen, ontworpen in diverse bouwstijlen, zoals art deco, neorococo, eclecticisme, cottagestijl en modernisme. De afwisseling van stijlen, de kleurrijke gevels in verschillende bouwmaterialen en de omheinde voortuintjes zorgen voor pittoreske straatbeelden. Een aantal bouwmeesters komen telkens terug in de wijk, zoals G. Peeters, H. Van Rijmenant en H. Franck en zoon.

De sterk op elkaar lijkende woningen in de Hof ter Schriecklaan nummers 43 en 45 zijn ontworpen in art-decostijl. Allebei hebben ze een voortuin; bij nummer 43 afgezoomd door ijzeren art deco hekwerk, bij nummer 45 met een haag. Het zijn woningen in rode baksteenbouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder rood pannen gemansardeerd zadeldak met leien front. De brede venstertraveeën zijn respectievelijk geaccentueerd door een cottage-achtige, mijtervormige (nummer 45) geveltop, en een in- en uitzwenkende (nummer 43) geveltop, en beide door een bow-window dat over de twee bouwlagen doorloopt en bekroond is met een balkon. Heterogene muuropeningen, rechthoekige deuropeningen onder luifel; bij nummer 43 met zijlichten met fraai ijzerwerk in een patroon dat refereert naar het tuinhek.

Volgens de bouwplannen omvat de begane grond van nummer 43 een enfilade van salon, eetkamer en veranda, geflankeerd door de inkom- en traphal, vestiaire annex wc en de keuken. Op de eerste verdieping een grote slaapkamer annex badkamer, een suite van salon en veranda en een kleine slaapkamer. Op de tweede verdieping twee slaapkamers, een badkamer, bergplaats en meidenkamer. Nummer 45 is gelijkaardig van opzet, met op de begane grond een suite van salon en eetkamer met overdekt terras, en een keuken annex pomphuis en wc, op de eerste verdieping twee slaapkamers, een kantoor en badkamer, en op de tweede verdieping twee kamers en een mansarde.

• Informatie bezorgd door Sevriens-De Cock.
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1275#2651 (nummer 43, 21 april 1934) en 961#9691 (nummer 45, 11 april 1928).