Waterpomp Ten Broek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Waterpomp Ten Broek

Beschrijving

Gietijzeren dorpspomp op voormalige waterput, gelegen op een open perceel op de hoek van de Tenbroekstraat en de Kerkeveldweg. Naar verluidt werd deze dorpspomp rond de vorige eeuwwisseling vervaardigd en geplaatst door de gekende Luikse fabrikant Ernest Beduwé, die eveneens dorpspompen plaatste op de Dries, het Klein Luik, en het Gehucht. Het initiatief ging uit van het gemeentebestuur, dat in 1898 besloot om ten behoeve van bewoners zonder watervoorziening een aantal pompen te plaatsen op zelf gedolven waterputten.

Mooi voorbeeld van een typische dorpspomp met zwengelwerking, volledig uitgevoerd in gietijzer. Eenvoudige achthoekige vormgeving met hoekprofileringen en een bolvormige bekroning. Kraan aan de voorzijde, zwengel rechts opzij. Het teken van de gieters is niet leesbaar. Het oorspronkelijke tegelbed rond de pomp werd bewaard.

• DE BECKER U. & VANHEMELRIJCK F. 1982: Geschiedenis van Sint-Genesius-Rode, naar Constant Theys, Sint-Genesius-Rode, 49.

Auteurs: Van Herck, Karina