Eigen woning A. Noterman

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eigen woning A. Noterman

Beschrijving

Goed bewaarde villa in na-oorlogs modernisme, volgens bouwaanvraag van 1957 opgetrokken voor de heer Florent François Joseph Noterman, die op dat ogenblik aan de A. Lancasterstraat 30 in Ukkel woont. De architect is André Noterman, die op hetzelfde adres in Ukkel gedomicilieerd is. In 1959 volgt een bouwaanvraag voor een uitbreiding links achteraan, eveneens getekend door André Noterman, die de woning dan als zijn eigen woning aanduidt.

Het bouwterrein, dat van noord naar zuid afhelt, is een eind van de straat gelegen en toegankelijk via een smalle onverharde weg. De woning maakt aan straatzijde (westkant) een vrij gesloten indruk. De plattegrond was aanvankelijk grosso-modo L-vormig en bestond uit twee haaks op elkaar aansluitende langgerekte volumes. Het geheel is opgetrokken uit witgeschilderde baksteen, onder divers hellende platte daken, waardoor een vrij dynamisch effect wordt gecreëerd.

Het basisvolume van één à twee bouwlagen onder hellend dak, parallel aan de straat, omvat de inkom. De centrale, overluifelde voordeur wordt aan de linkerzijde geflankeerd door een smal, horizontaal bandvenster. Verder wordt de gevel van dit deel alleen doorbroken door drie kleine, vierkante venstertjes en een bijna gevelhoge, smalle verticale lichtstrook die aansluit op het haakse gedeelte. Links de aansluitende garage onder hellend dak, maar in tegengestelde richting.

Het haakse volume rechts heeft aan straatzijde eveneens een vrij gesloten karakter, met een beperkt aantal onregelmatig geplaatste vensters.

Volgens de plannen bij de bouwaanvraag gaf de voordeur toegang tot de centrale hal, waarop aan de linkerzijde de "couture" en de vestiaire uitkwamen, met achteraan een toilet. Aan de rechterkant sloot de hal aan op de lager gelegen keuken. Het volume aan de rechterkant werd op de benedenverdieping volledig ingenomen door de living en de eetkamer, die samen één grote ruimte vormden. Op de verdieping bevonden zich drie (slaap)kamers en een badkamer.

In 1959 werd de woning uitgebreid met een tweede living achter de garage. Op de plaats van de vestiaire werd een kleinere keuken ingebracht.

De huidige toestand van het interieur is niet bekend.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen, 6/5/1957.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, afdeling 1, 1958 /19.

Auteurs: De Houwer, Veerle