Zeepfabriek Winderickx met woning en opslagplaats

Beschrijving

Zeldzame zeepfabriek met bijhorend woonhuis en opslagplaats aan de Molenbeek, gebouwd op twee percelen in handen van Augustus Guillelmus Winderickx en consorten, fabrikanten uit Alsemberg. Augustus Winderickx en consorten zijn de drie zonen van Egidius Franciscus Winderickx, de eigenaar van de papiermolen in Herisem. In 1888 richtten zij er een stoomzeepziederij (nummer 8) op, in 1897 gevolgd door een pakhuis (nummer 10). In 1889 werd de fabriek uitgebreid met een woning.

In 1874 schonk Egidius Franciscus Winderickx zijn eigendommen aan zijn zonen August Willem, François Xavier en Jan Alphonse. Omdat er in de schenking, naast gronden, maar twee fabrieken waren voor drie zonen, besloten zij om samen nog een derde fabriek te starten. Opdat die geen concurrent zou zijn voor de bestaande papierfabriek en de kartonfabriek, werd gekozen voor een zeepfabriek, die beheerd werd door Jan Alphonse. Minstens al vanaf 1942 was de zeepfabriek buiten bedrijf en werd ze verhuurd als opslagplaats.

De zeepfabriek had aanvankelijk een grosso modo vierkant grondplan met aan de straatzijde centraal een kleine uitstulping op rechthoekig grondplan, de schoorsteen die vandaag nog steeds bestaat.

De fabriek bestaat nu uit een rechthoekig volume van baksteen van 8 traveeën en twee bouwlagen onder rood pannen zadeldak. Hiertegen zijn aan de noordwestzijde twee volumes op vierkant grondplan gebouwd, één van baksteen van twee traveeën en twee bouwlagen, eveneens onder zadeldak en een tweede van één bouwlaag onder plat dak. Het woonhuis werd aan de zuidwestzijde tegen de fabriek aangebouwd, waardoor de schoorsteen in de oksel van de fabriek en het woonhuis kwam te liggen.

Het woonhuis is een eenvoudig, halfvrijstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder vernieuwd pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat). De bakstenen lijstgevel met gecementeerde plint heeft eenvoudige, rechthoekige muuropeningen met vlakke omlijstingen en een muurband van hardsteen. De voordeur is gevat in een hardstenen omlijsting met deels vlak en deels geprofileerd hoofdgestel. Het schrijnwerk werd vernieuwd.

Aan de zuidoostkant van de fabriek ligt een recente loods.

De in 1897 kadastraal geregistreerde, vrijstaande opslagplaats aan de waterkant ten noordwesten van de fabriek werd omgevormd tot woning en is sterk gerenoveerd.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, afdeling 1, 1888/24, 1889/2, 1897/23.

Auteurs: De Houwer, Veerle