Villa Les Chataigniers

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Les Chataigniers

Beschrijving

Grootschalige cottagevilla gelegen op een met bomen omzoomd terrein. Volgens het opschrift op het smeedijzeren toegangshek "Les Chataigniers". Kadastraal geregistreerd in 1910, maar verbouwd in 1927. In 1991 omgevormd tot kantoorgebouw en aan de achterzijde uitgebreid met een conferentiezaal in volledig vergelijkbare stijl.

Deels onderkelderde villa van drie bouwlagen op een onregelmatig grondplan, onder een complex samenstel van overkragende, afgewolfde zadeldaken en schilddaken (rode mechanische pannen en natuurleien), verlevendigd door dakkapellen en schoorstenen. Parement van baksteen op een natuurstenen sokkel van ongelijke hoogte, met verwerking van blauwe hardsteen en witte natuursteen voor onder meer muurbanden, hoekblokken, sluitstenen, panelen met florale motieven en blind maaswerk.

Karakteristiek is het voorkomen van pseudovakwerk, erkers en balkons en gevarieerde muuropeningen. De toegang bevindt zich in een hoektoren van twee bouwlagen en wordt voorafgegaan door een bordestrap, geflankeerd door siervazen op sokkels. Bewaard schrijnwerk gedeeltelijk voorzien van glas in lood.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen, 1991168 (13/12/1991).
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, afdeling 2, 1910/29, 1927/249.

Auteurs: De Houwer, Veerle