erfgoedobject

Villa Les Dahlias

bouwkundig element
ID
213762
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213762

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Les Dahlias
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Les Dahlias
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Goed bewaarde, cottage-getinte villa van monumentale afmetingen gelegen op een ruim, beboomd perceel aan de Lequimelaan. Op oude postkaarten afgebeeld als 'Villa Les Dahlias' aan de Waterloose Steenweg.

De villa werd gebouwd in opdracht van Lodewijk Desmet, een handelaar in piano's uit Brussel. Gezien de omvang van de villa, wat wijst op een welgestelde bouwheer, is het niet ondenkbaar dat dit de bekende Brusselse pianohandelaar- en fabrikant Louis Desmet was, verdeler van de beroemde Franse Pleyel-piano's. De eigen fabriek van Desmet was van 1905 tot 1930 in bedrijf en gevestigd aan de Waterloose Steenweg in Elsene. De villa werd kadastraal geregistreerd in 1906. Oorspronkelijk besloeg het perceel de hele hoek met de Waterloose Steenweg (wellicht verkaveld in de jaren 1970). Op de kadastrale schets is nog een bijgebouw weergegeven (vandaag verdwenen).

De vrijstaande villa met souterrain heeft een grosso modo vierkant grondplan en telt twee bouwlagen. De complex samengestelde bedaking is bedekt met (mechanische) pannen en voorzien van verschillende dakkapellen. Het pand wordt verder gekenmerkt door verspringende volumes, verlevendigd door onder andere uitgebouwde erkers, een schuin overluifeld portaal en een portiek met bordestrap. Er wordt gebruik gemaakt van contrasterende materialen: baksteen op een plint van natuursteen en met verwerking van lichtgele natuursteen voor sierbanden en andere ornamentele details. Elementen als de drieledige portiek met zuiltjes met vrij spitse korfboog vormen een bescheiden verwijzing naar de art nouveau.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, Sectie F, 1906/41 (legger: 3843.5197).

Auteurs: De Houwer, Veerle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Les Dahlias [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213762 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.