Villa Fedorowicz

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Fedorowicz

Beschrijving

Villa voor Janzuz Fedorowicz-Van Baren volgens goedgekeurde bouwaanvraag van 8 juli 1961 ontworpen door architect Xavier Braibant in samenwerking met Dominique de Vinck. Kadastraal geregistreerd in 1962.

Opvallend, modernistisch vormgegeven villa, gelegen op een hellend perceel. De villa telt twee bouwlagen onder een plat dak en wordt gekenmerkt door een strenge orthogonale lijnvoering. Ze is opgebouwd uit twee loodrecht op elkaar staande balkvormige volumes, op een grosso modo T-vormige plattegrond. Het achterste volume ligt min of meer parallel met de straat, het voorste volume staat haaks erop.

De villa combineert een zichtbare draagstructuur met kolommen en vloerplaten van beton en wanden van witgeschilderd metselwerk. De structuur wordt expressief aangewend, de vrije gevelinvulling wordt verder gekenmerkt door grote raampartijen van vloer tot plafond.

Typerend zijn de vaak voorkomende sterk overkragende volumes waardoor meerdere overdekte gaanderijen ontstaan, die gedragen worden door pijlers. Een opmerkelijk element is het grote, overdekte terras op de verdieping aan de rechterkant, met een centraal geplaatste vrijstaande schouw in breuksteen. Ook hier een gaanderij op de benedenverdieping.

De gaanderij aan de linkerkant van het voorste volume geeft volgens de bouwplannen toegang tot de hal, die al een onderdeel is van het achterste volume. Het voorste volume omvat op de benedenverdieping verder de garage en de ketelruimte. De hal geeft aan de rechterzijde toegang tot een "salle de jeu", die aansluit op de keuken. Achteraan links ligt de living, met rechts ervan een eetkamer geflankeerd door een overdekt terras. Het voorste volume heeft op de verdieping vier modulair opgevatte slaapkamers, een badkamer, doucheruimte en toilet. De ouderslaapkamer, met eigen badkamer, bevindt zich centraal op de verdieping aan de tuinzijde van het achterste volume. Centraal aan de voorzijde, aansluitend op het overdekte terras met de schouw in breuksteen, bevindt zich de bibliotheek. De schouw is echter nog niet getekend op de bouwplannen.

Op het ogenblik van de inventarisatie zijn bepaalde onderdelen van de villa, als de gevelhoge pilasters, delen van het schrijnwerk en bepaalde plafonds van de buitenruimtes geel geschilderd. Uit de bouwaanvraag kon niet worden afgeleid of dit oorspronkelijk de bedoeling was.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen, 06/07/1961.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, afdeling 2, 1962/18.

Auteurs: De Houwer, Veerle