Villa Green House

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Green House

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Ed. Snutsel

Beschrijving

Belle-époque villa met art-nouveaukenmerken. De villa werd gebouwd in opdracht van Ed. Snutsel en werd kadastraal geregistreerd in 1906 (architect onbekend). Ze wordt afgebeeld op een postkaart uit 1913. Volgens een niet-gedateerde postkaart stond ze bekend als villa 'Green House'.

De villa is gelegen in de onmiddellijke omgeving van de Kleine Hut op de Waterloose Steenweg. Het gaat wellicht om een van de eerste villa's die op de 'Triage Boesdaal' werden gebouwd. Ze vertoont kenmerken van de eenvoudige geometrische vormgeving die typisch is voor de zogenaamde tweede of late art nouveau uit het begin van de 20ste eeuw.

Twee volwaardige bouwlagen op een eenvoudig grondplan, met verhoogd gelijkvloers op een sokkel van blauwe hardsteen. Een derde verdieping onder het dak. Schilddak met korte nok (oorspronkelijk bekroond met gietijzeren dakvorst) bedekt met grijze leien. Voorzien van rechthoekige en rondbogige dakkapellen. De hoofdgevel (oostgevel) is asymmetrisch vormgegeven met een hoger opgetrokken inkom- en trappenpartij met een dakterras. Borstwering met vloeiende lijnvoering en sierlijk gietijzerwerk. De raamindeling van deze travee volgt het verloop van de trap, met een tweeledig getrapt raam met rondboog. Inkom oorspronkelijk overdekt met hellende luifel met leien op sierlijk vormgegeven onderstel. Klein balkon in gietijzer op de eerste verdieping. Noordgevel met rechthoekige raamopeningen in een gevarieerde compositie en een bordes met trappenpartij in blauwe hardsteen. Oorspronkelijk een balkon op de eerste verdieping (verwijderd).

Sobere decoratief uitgewerkte gevels, bezet met een witte cementlaag met horizontaal geriemde muurbanden en verticaal geriemde vlakken in het hoofdgestel. Eenvoudige kroonlijst en entablementen boven de muuropeningen op het gelijkvloers. Lekdorpels in blauwe hardsteen. Contrasterend donkerbruin gekleurd schrijnwerk.

Op oude postkaarten is de oorspronkelijke tuinaanleg te zien, die vermoedelijk deel uitmaakte van een totaalontwerp. Vergelijking tussen de oude postkaarten en de huidige toestand toont aan dat enkele details in het exterieur wijzigden of verwijderd werden (balkons, luifels, balustrades).

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, Sectie F, 1906/41.

Auteurs: Van Herck, Karina