Dorpswoningen naar ontwerp van J. B. Heymans

Beschrijving

Twee gespiegelde en gekoppelde dorpswoningen (in halfopen bebouwing), schuin ingeplant tegenover het stratentracé.

De twee woningen werden in het begin van de jaren 1930 ontworpen "voor rekening van de heren J. en L. Machiels", langs de toenmalige voetweg 58. Het plan werd opgemaakt door J.B. Heymans, een plaatselijke architect die in de loop van de jaren 1920 en 1930 in Sint-Genesius-Rode een groot aantal dorpswoningen, cottages en villa's ontwierp. De dubbelwoning in de Begoniastraat is een goed voorbeeld van een typische dorpswoning van zijn hand, met twee volwaardige bouwlagen, een eenvoudig gerieflijk grondplan en een wat rijker uitgewerkte voorgevel met band- en boogversieringen. In 1934 werd de bouwaanvraag goedgekeurd.

Gespiegelde woningen in rode baksteen met elk twee bouwlagen en twee traveeën onder een zadeldak bedekt met mechanische pannen. Verhoogd gelijkvloers met sokkel in blauwe hardsteen. Lijstgevel met witgeschilderde houten kroonlijst met modillons. Muuropeningen met segmentbogen (rollaag) met sluitstenen en boogstenen in blauwe hardsteen. Lekdorpels in blauwe hardsteen. De goed bewaarde voorgevel is symmetrisch uitgewerkt met een spaarveld voor beide inkomtraveeën, korte lisenen, en rondbogen en korfbogen (met boogstenen in blauwe hardsteen). Het schrijnwerk is vervangen. Aan de achterzijde zijn de woningen verbouwd. Er werden aan de zijgevels ook garages aangebouwd.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvraag 9.01.1934.

Auteurs: Van Herck, Karina