Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van mevrouw Bossuyt, naar een ontwerp door architect Albert Arnou uit 1907. Bossuyt en Arnou waren op dat moment directe buren in de Isabella Brantstraat in Antwerpen. Arnou, die actief was vanaf zowat 1880 tot kort vóór de Eerste Wereldoorlog, bouwde tientallen huizen in Antwerpen waarvan een groot aantal in Zurenborg. Voor zijn belangrijkste realisaties paste hij zowel een gereserveerde neoclassicistische als een uitbundige neo-Vlaamse-renaissance- of beaux-artsstijl toe, zoals in het een jaar later ontworpen hotel Van Sande hogerop aan Arthur Goemaerelei.

Deze bescheiden rijwoning van drie traveeën telt drie bouwlagen onder een zadeldak. De sobere lijstgevel is opgetrokken uit rode baksteen typisch doorspekt met witte baksteenlagen, op een arduinen plint. Witte natuursteen werd schaars verwerkt voor lateien, dorpels en kozijnen. In overeenstemming met de indeling van het interieur, legt de gevelcompositie de klemtoon op de twee zijtraveeën. Deze worden op de begane grond gemarkeerd door een rechthoekige erker met een leien dakje, en op de bovenverdieping door een drielicht. Verder beperkt het decor zich tot ontlastingsbogen boven de vensters, en een klassiek hoofdgestel. Het houten schrijnwerk van de deur en vensters bleef behouden, evenals het smeedijzeren voortuinhek.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van de burgerwoning, met een hoofdvolume en een lagere achterbouw. De begane grond veronderstelt een suite van salon, eetkamer en veranda, geflankeerd door de inkom, het trappenhuis en de keuken.