School naar ontwerp van A. Pauli

Beschrijving

Oorspronkelijk zogenaamd Betalende school voor jongens en bewaarschool, heden Oefenschool gehecht aan het Stedelijk Hoger Pedagogisch Instituut. Opgetrokken naar ontwerp van de toenmalige stadsarchitect A. Pauli in 1882-83; veranderd in meisjesschool in 1886 waarbij een eetzaal in de kelderverdieping werd aangebracht. Lijstgevel van veertien traveeën gemarkeerd door twee symmetrische, hoger opgaande zijrisalieten van één travee (en twee bouwlagen) onder zadeldak (roofing), voorzien van rechthoekige deur in geprofileerde omlijsting en een groot rondboogvenster, ingeschreven in een rechthoekige nis, bekroond met een driehoekig fronton en voorzien van opschrift "Froebelschool" en "Meisjesschool". Brede middenpartij met souterrain en verhoogde begane grond, geritmeerd door per drie gekoppelde steekboogvensters en belerend opschrift "Tot vorming van de geest tot welvaart van het volk".

Aanvullende informatie

Het linkse, hoger oplopende zijrisaliet werd gesloopt, zoals al zichtbaar is op luchtbeelden van 1979-1990. Het schoolgebouw werd in de eerste decennia van de 21ste eeuw verbouwd en gedeeltelijk gesloopt: de straatgevel bleef wel bewaard en werd gerestaureerd.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 1979-1990, Wispelbergstraat, Gent [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 12 oktober 2021).
  • Informatie verkregen van de stad Gent (september 2020).