Burgerhuis in neotraditionele stijl

Beschrijving

Voornaam burgerhuis in neotraditionele stijl gebouwd voor opdrachtgever Béliard, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1922. Deze rijwoning in halfopen bebouwing werd gelijktijdig met de aanpalende woning Laroche opgetrokken, eveneens ontworpen door het bureau Cols en De Roeck, die een kwart van het perceel inneemt. Op hetzelfde moment lieten Béliard en Laroche door Cols en de Roeck in de nabijgelegen Bosmanslei nog twee aanpalende burgerhuizen optrekken, daar in cottagestijl, die in 1968 werden gesloopt. Wellicht ging het in één of beide gevallen om vastgoedoperaties. Het bekende, in 1912 opgerichte architectenbureau dat zich later vooral zou toeleggen op bedrijfs-, kantoorarchitectuur en appartementen, tekende hetzelfde jaar aan de overzijde van de straat nog voor twee gekoppelde cottagewoningen. Deze realisaties zijn representatief voor het behoudende karakter van hun omvangrijke productie residentiële architectuur uit het vroege interbellum.

De woning, die is opgetrokken in baksteenbouw verwerkt met natuursteen, telt twee brede traveeën aan de straat, en twee bouwlagen onder een overstekend mansardedak (leien). De architectuur van deze cottage, die haar charme vooral ontleend aan de huiselijke schaal en het expressieve profiel, lijkt geïnspireerd op de Engelse 'Queen Anne'-stijl. Het gebruikelijke pittoreske karakter, maakt hier plaats voor symmetrie, regelmaat en een classicistische detaillering. De indeling van het interieur wordt weerspiegeld in de compositie van de voorgevel. Een oplopende driezijdige erker met balkon markeert de hoofdtravee, geflankeerd door het inkomportaal en een drielicht. De even karakteristieke zijgevel is volgens een axiaal schema opgebouwd, met registers van rechthoekige vensters. De vooruitspringende middenpartij loopt hier door in een centraal dakvenster met een driehoekig fronton, gevat tussen schoorstenen. Het schrijnwerk is vernieuwd zij het naar het oorspronkelijke model met kleine roeden; het huidige smeedijzeren voortuinhek is eveneens van latere datum. De aanpalende garage werd door het bureau Cols en De Roeck toegevoegd in 1956.

De plattegrond, die aan de typologie van de stadsvilla beantwoordt, is georganiseerd rond de centrale traphal met bovenlicht. Volgens de bouwplannen worden de woonruimten op de begane grond - het salon en de eetkamer met terras, geflankeerd door de inkomhal, de office en de keuken. Op de bovenverdieping neemt de grootste slaapkamer met en suite 'cabinet de toilette' en dressing de tuinzijde in, en twee kleinere slaapkamers en de badkamer de straatzijde. De mansarde bied ruimte aan drie overige kamers, een badkamer en een zolder.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1922#13553 en 18#35372; 1922#13552 en 1922#13517 (Bosmanslei 23 en 25).