Burgerhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van 'commissionaire' Ach. Torhoudt, naar een ontwerp van architect Joseph Merckx uit 1908. Samen met het huis werd achteraan in de tuin een volière opgetrokken. Het ontwerp behoort vermoedelijk tot de vroegste realisaties van Merckx, die in Antwerpen als architect actief lijkt te zijn geweest tot de vroege jaren 1940. Hij liet een veeleer onopvallend oeuvre na, dat vóór de Eerste Wereldoorlog trouw bleef aan een klassiek geïnspireerd eclecticisme.

Deze rijwoning van drie traveeën telt drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel is opgetrokken uit witte baksteen, typisch doorspekt met groene lagen baksteen, en verwerkt met arduin voor constructieve details als de plint, de waterlijsten, de dorpels, de deuromlijsting en de basis van de erker. Volgens een symmetrisch schema legt de gevelcompositie de klemtoon op de middenas die als risaliet wordt gemarkeerd, met boven het inkomportaal een rechthoekige erker op consoles. Verder wordt de gevel geleed door de puilijst, het klassieke hoofdgestel, en de oplopende vensternissen van de bovenbouw. Het ontwerp voorzag hier paneeltjes met een decor van vogeltjes in stuc, mozaïek of sgraffito, die niet werden uitgevoerd of later verwijderd. De erker, waarvan het houtwerk werd vernieuwd, wordt bekroond door een gebuikt gietijzeren balkon. Op één venster op de begane grond na is al het houten schrijnwerk vervangen; ook het voortuinhek werd verwijderd bij de gedeeltelijke verbouwing van de begane grond tot garage.

Volgens de bouwplannen is de plattegrond georganiseerd rond de centrale traphal met bovenlicht. De begane grond wordt links en rechts van de inkom ingenomen door een spreekkamer en het salon, waarbij de eetkamer aansluit; de keuken bevindt zich achteraan de woning.